Harley Davidson

Jag vet att jag absolut inte är ensam om det, men mitt favoritmotorcykelmärke är utan tvekan Harley Davidson. Det är lite svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men det finns helt klart något speciellt med just Harley Davidson. För mig symboliserar Harley Davidson den öppna vägen och frihet. Man tänker särskilt på USA som ju är ett riktigt motorcykelland.

Just nu har jag två stycken motorcyklar och en av dem är en Harley Davidson. Ska jag vara ärlig vet jag inte vad jag skulle göra utan min HD. Den har blivit som en del av mig. Här kan du läsa lite om historien bakom märket och vad HD egentligen är.

Gammalt märke

Harley Davidson har funnits ända sedan 1903. Det är inte jättesvårt att förstå varför de valde just Harley Davidson som namn. Den ena grundaren hette William Harley. Han startade motorcykelmärket tillsammans med tre bröder som hette Davidson. Det krävs inte att man är raketforskare för att då kunna kombinera dessa efternamn och ta fram namnet Harley Davidson. De kan knappast ha kunnat ana att så här, mer än 100 år senare, så skulle deras märke vara så här känt över hela världen. Harley Davidson grundades i Milwaukee.

För att ta fram den idag oerhört kända logotypen behövde de inte gå till någon extern part. Det var ett företag där man gillade att hålla det inom familjen. Det var faktiskt William Harleys aunt (det vill säga moster eller faster) som tog fram den.

Något jag tycker är imponerande är att man överlevt några riktigt tuffa perioder i världshistorien. Det kan inte ha varit lätt att ha överlevt de båda världskrigen. Fast frågan är om den stora depressionen inte var ännu svårare att ta sig igenom? Hur som helst så lyckades de och än idag lever märket kvar.

Harley Davidson – modeller

Vad finns det då för hojar? Ett så stort märke har så klart en del att välja mellan. Det första steget är att dela upp det hela i modellfamiljer. Harley Davidson har Touring, Dyna, Street, Vrod, Softail och Sportster. Jag har något av en dröm: att en dag äga en HD från alla modellfamiljer. Saken är den att det kommer förbli en dröm. Så många motorcyklar skulle jag nog aldrig ha råd med. Dessutom gillar jag ju särskilda modeller mer än andra. Min favorit är sportstern, särskilt Sportster 883 Custom. En annan favorit är Harley Davidson XL 1200.