Motorcykelkörkort

Det är klart att man är sugen att ge sig ut på vägarna på en motorcykel. Innan du kan göra det så behöver du dock ha ett motorcykelkörkort. Det är inte direkt samma sak att köra en motorcykel som att köra en bil. Du behöver ha ett speciellt motorcykelkörkort för att kunna köra MC. Många upplever att det är ganska dyrt. Sanningen är att det kostar en hel del. Om man jämför med det totala priset för en motorcykel märker man dock att det inte är allt för dyrt. Visst kan det behövas en del sparande men det går att komma undan rätt billigt. Ett tips är att köra med någon som du känner. Då kan du slippa betala instruktörer på körskolan varje gång som du ska ut och övningsköra. För att du sedan ska klara av det stundande körprovet är det rekommenderat att du övningskör på en körskola åtminstone ett par gånger. De känner till vilka fel som brukar leda till att man kuggar på uppkörningen. Genom att köra åtminstone några gånger på en körskola kan du förhoppningsvis rätta till de eventuella fel som du annars skulle göra på uppkörningen. Då sparar du in pengar i längden.

Så fungerar det

I Sverige finns det främst tre olika sorters klasser när det gäller behörighet. Det är viktigt att veta så att du får köra de motorcyklar du vill. De tre sorterna är lätt motorcykel, mellantung motorcykel och tung motorcykel. Precis som du nog själv kan räkna ut är den tunga motorcykeln den som går hårdast. Det finns nämligen ingen högre gräns på vilken sorts motorcykel du får köra om du tar ett körkort för tung motorcykel. Behörigheterna för dem är A1 (lätt) A2 (mellantung) och A3 (tung). A1 får du ta redan vid 16 års ålder. För A2 behöver du vänta tills du är 18 och för att köra tung motorcykel, A3, behöver du vara 24 år. Det finns dock ett undantag för motorcykelkörkort för tung motorcykel. Ifall du har haft ett A2-körkort i minst två år kan du få ta ditt tunga motorcykelkörkort redan när du är 20.

Intensivkurs

Rätt många tycker det är skönt att köra så intensivt som möjligt. Med en intensivkurs kan du ta ett MC-körkort på en väldigt kort tid. Det är väldigt populärt att välja en intensivutbildning. Du kan hitta intensivutbildningarna på många platser i Sverige.

Ta hjälp av någon du känner

A och O för att klara av att ta motorcykelkörkort är att kunna öva. Det är klart att det är bra att köra på en körskola – de vet vad som gäller och är dessutom duktiga på att lära ut. Det är dock tyvärr här som det kan rinna iväg ordentligt pengamässigt. Ett bra alternativ till körskolorna är att du övningskör privat. Då kan du få hjälp av någon vän som övningskör med dig. För att din vän ska kunna övningsköra med dig på ett lagligt sätt behöver han eller hon gå en handledarutbildning. På den får man lära sig ett och annat om övningskörning och motorcyklar i stort.