Off road-motorcykel

När man vill köra någon annanstans än på de stora vägarna ska man kolla efter en off road-motorcykel. Jag själv har aldrig haft någon riktig off road-motorcykel och det är något jag ångrar lite grann. Sanningen är att jag inte tror att jag kommer att skaffa mig en nu. Om jag aldrig haft en sådan när jag var ung och vältränad tror jag inte heller att det är dags att skaffa mig det nu. Ibland tänker man ju på det, att det skulle vara sjukt roligt att köra kross. Speciellt när man kollar på alla modeller som finns ute på marknaden.

Harley Davidson

Du kanske tycker det är oväntat att jag tar upp Harley Davidson i en text om off road-motorcyklar? Det är inte helt konstigt. Harley Davidson har inte direkt gjort sig kända för off road-motorcyklar. Fast jag som verkligen älskar Harley Davidson känner så klart till att det har tillverkats just sådana motorcyklar i Harley Davidsons namn. Från 1969 till 1972 tillverkades en modell som heter Harley Davidson Baja 100. Det var faktiskt den italienska tillverkaren Aermacchi som fick äran att sköta själva tillverkningen, men med ett vakande öga från Harley Davidson. Det här är en HD jag gärna skulle ha i min samling. Dock är den av förståeliga skäl väldigt svår att få tag på nu för tiden.

Yamaha

När det kommer till off road är det svårt att påstå att någon annan än Yamaha ska stå på tronen. Visst är jag alltid Harley Davidson trogen men när det gäller off road får man se sitt amerikanska märke slaget. Det finns en hel del riktigt schyssta nya modeller inom off road-kategorin från Yamaha. En favorit här är WR450F. Den klarar en hel del terrängmässigt och ska vara riktigt rolig att köra. Jag har tyvärr aldrig kört en sådan. Sanningen är att det var väldigt längesedan jag körde en off road-motorcykel överhuvudtaget. Värstingen WR450F har en motor på 449 kubik och är en fyrtaktare. I övrigt har den riktigt bra specifikationer. Köper man en WR450F kan man lita på att man får en riktigt grym off road-motorcykel. Prislappen på modellen som ny ligger på ungefär 90 000 kronor.

Begagnad eller ny off road?

En fråga som kan vara bra att ställa sig själv är om man vill köpa en ny eller begagnad off road-motorcykel. Vad som är bäst beror främst på hur mycket pengar du är redo att lägga. Om du är sugen på att köpa en ny MC rekommenderar jag helt klart att du kollar runt en hel del innan du bestämmer dig. Om du köper en begagnad MC kommer du att spara ordentligt med pengar. Samtidigt är det också skönt att ha en riktigt bra garanti. Det är även härligt att veta att du är den första som kör motorcykeln. Det kan också vara lite extra känsligt just när det gäller off road-motorcyklar. Det går att köra dem väldigt olika. Vissa kör stenhårt med dem i terräng medan andra tar det betydligt lugnare – något som definitivt påverkar vilket skick motorcykeln är i. Var därför lite extra försiktig när du köper just en begagnad off road-MC. Se till att motorcykeln mår bra innan du genomför köpet.